Истината за Инквизицията

ИНКВИЗИЦИЯТА

През 1215 година папа Инокентий III създава църковен съд - Светата инквизиция. Така започва голямата кървава история на изтезания и преследвания, тайни и интриги, суеверия и лов на вещици. Открийте невероятни, мрачни и неочаквани факти в поредицата „Инквизицията" по Viasat History.

1
2
3
4
5
6
7
/7

Инквизицията все още продължава да съществува - 800 години след като е била създадена. Сега тя се нарича Конгрегация за доктрината на вярата.

Най-кръвожадният инквизитор в историята Томас Торквемада е отговорен за смъртта на близо 10 000 души.

Броят на жертвите на Инквизицията все още е неизвестен. Според различни източници приблизителният брой на жертвите варира от около 100 000 до 10 милиона души.

Най-нисък е броят на изпълнени присъди за изгаряне на кладата във Финландия - 15 %, а най-висок е броят им в Люксембург, където са били изгорени 90 % от обвиняемите.

Жените, които са имали тегло по-голямо от 50 кг, не са били съдени за магьосничество. Смятало се е, че метлата на вещиците не може да вдигне повече от 50 кг.

Един много стар начин за установяване на вината или невинността на вещиците е бил подлагането на изпитание чрез използване на вода или плуване - един метод, който се е използвал чак до 19 век. Набедените вещици са били връзвани и хвърляни във водата, за да се види дали ще изплуват или ще потънат. Смятало се е, че виновните изплуват, докато невинните потъват.

Достатъчни основания за обвиненията са били: прекалена пълнота, прекомерна слабост, твърде висок ръст или твърде нисък ръст, физическа красота и, разбира се, атеизъм.

За какво сте
виновни Вие?
Разберете сега